2 Haziran 2014 Pazartesi

Hamilelikte Ne gibi Sıkıntılar Yaşarım (Gebelikte Yaşanan Sorunlar)

Hiç yorum yok :
Sponsorlu reklam

Gebelikte (Hamilelikte yaşanan sıkıntı ve Problemler doktor tarafından madde madde açıklanmış sizlerle paylaşıyoruz.)

ŞİŞKİN , GERGİN GÖĞÜSLER
Gergin memeler gebeliğin ilk belirtilerindendir.Kanda yükselen östrojen ve progesteron hormonlarına bağlıdır.Amaç doğum sonrası süt üretimine hazırlıktır. Memelerde büyümenin yanısıra gerginlik, dolgunluk, hatta kaşıntı olabilir. Bazen ciltte çatlaklar oluşabilir.
Göğüslerinize uygun bedende sütyen kullanmalısınız ve fazla dokunmamalısınız.

UYKUSUZLUK
Gebelerde uykusuzluk özellikle ilk 3 ayda çok sıktır. Uykuya dalamama veya idraragitmek için çok uyanma nedeniyle olabilir. Ayrıca stres, endişe , sıcak basması nedeniyle de olabilir. Sıcak basması hormonlara  ve dolaşan kan miktarındaki artışa bağlı olarak artmış kalp hızı nedeniyle olabilir. Daha büyük gebeler ise konforlu pozisyon sağlayamama , kramp nedeniyle uykusuzluk yaşayabilir.

Odanızı bir parça serin hale getirin, erken yatağa gidin. Kafein alımını azaltın. Kan şekrini düşürecek gıdaların tüketimini sınırlayın

AKUT YORGUNLUK
Gebelerde artmış metabolizma hızı, artan kalp atış sayısı, dolaşan kan miktarı artışı, bacaklarda göllenen kan, uzamış sindirim süresi gibi nedenler ve stres ani yorgunluklar yapar.

Gevşemeyin öğrenin. Bunun doğal olduğunu ve büyüyen bebeğinizi düşünün. Pozitif düşünün

ARTMIŞ KOKU HASSASİYETİ
Gebe kalan kadınlarda daha önce olmadığı kadar kokulara hassasiyet başlar. Bu bazen yemek , baharat kokusu olabilirken bazen eşinin kokusu bile onu rahatsız edebilir. Bunu da hormonlar yapıyor. Bu hassasiyet gebeliğin erken dönemlerinde bulantı - kusma sebebi olabilir.

Rahatsız eden kokularda uzaklaşmak mümkünse uzaklaşın. Aromaterapi ile temiz kokulu yağlar kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın. Lavanta ve nane kokusunu veya favori parfümünüzü kullanabilirsiniz.

BULANTI KUSMA
Gebeliğin ilk zamanlarında sık görülür. Genellikle 12 . haftadan sonraya kalmaz. Östrojen, progesteron ve daha etkin olarak gebelik hormonu artışına bağlıdır. Çok nadiren gebeliğin sonuna kadar devam edebilir. Bazen reflü ile karıştırılır.

Sık ve az yemek yiyin. Sevdiğiniz yemekleri, galeta, çubuk kraker, beyaz leblebi gibi ürünleri kullanabilirsiniz. Sıvıları  sık alın midenizi aniden genişletecek şekilde almak yerine yanına bir katı gıda ile alın. Sabah kalkmadan birkaç lokma katı gıda yiyin. Reflü varsa tedavisini olun

AŞIRI İŞEME 
Gebeliğin oluşmasını takip eden 2-3 hafta içinde yani siz gebe olduğunuzu bile anlamadan sık işeme ihtiyacını fark eddersiniz. Gebelik hormonu artışı böbreğe gelen kanı arttırır ve dolayısıyla idrar çıkışı artar. Bir de büyüyen , kanlanan rahim ve yumurtalıkların basısı ile mesane uyarılarak daha sık idrar çıkışı olur hatta idrara yetişemeyip idrar kaçırabilirsiniz.

Yapılacak şey çok basit. İdrar varsa hemen tuvalete gidin.

HUZURSUZ BACAK SENDROMU
Gebelerin %25 'den fazlasında geceleri korkuç huzursuz , rahatsız  hareketleri ile rahatlamayan  bacaklar görülür. Bu sebeple uyuyamaayan gebeler bazen oturarak uyurlar. Aslında uyku anksiyetesi ile ilgilidir. Bazı uzmanlar beslenme bozuklukları ile ilgili olduğunu söylüyor.
Doktorunuzun vereceği demir elementi içeren preparatları kullanın

BAŞ DÖNMESİ
Baş dönmesi genellikle kansızlık ,tansiyon düşmesi, kan şekeri değişiklikleri , yorgunluk gibi sebeplere bağlansa da başdönmesi sıksa veya sürekli ise organik bir neden araştırılmalıdır. Sadece gebeliğe bağlanıp boşverilmemelidir. Dolaşan kandaki değişiklikler başdönmesi yapabilir.

Yataktan yavaş kalkın, Düzenli ve faydalı besinleri tüketin. Uzun süre ayakta kalmayın

SIRT AĞRISI
Hormonlardaki yükselmeler kaslara da etkir. Ayrıca  ağırlık artışları ve büyüyen rahinin vücudun ağırlık noktasını değiştirmesi, memelrdeki büyüme  gibi nedenlerle özellikle bel ve sırtta ağrılar olabilir. İleri gebelik haftalarında ise doğum sancısının ilk işareti bel ağrısı olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları da belde ağrı yapabilir.

Uzun süreler ayakta kalmayın, Uzanınca bacaklarınızı yükseğe kaldırın. Ağır egzersiz yapmayın. Bele sıcak uygulama ve gevşeme egzersizleri, masaj iyi gelir.

DUYGUSALLIK 
Ağlak bir insan değilseniz bile dinlediğiniz bir şarkı, gördüğünüz bir resim, izlediğiniz bir film sizi ağlatabilir. Yine hormonlar tabii . Özellikle de 6. hafta hassasiyetin arttığı zamandır.

Arkadaşlarınızla, ailenizle görüşün. Açık havada yürüyüşler yapın. Ağlamak istiyorsanız ağlayın.

Op.Dr.Özlem KARABAY AKGÜL
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi
Kadın Hastalıkları ve Doğum

kaynak bilgi sayfası: http://www.florence.com.tr/tibbi-birimler/kadin-hastaliklari-dogum.html

Sponsorlu reklam

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder